utorak, 19 jun 2018 06:56

alt

Pirotski ćilim ima 96 zaštićenih šara


U Dojkincima, na Staroj planini, održava se treća tkačka kolonija. U organizaciji grada Pirota, Etno-mreže i NALED-a, dvadesetak žena iz cele Srbije uči da tka pirotski ćilim.

Šara "Kraljičin rukav" na vertikalnom razboju već dobija svoju formu. Tkalje iz cele Srbije, savladavaju tradicionalni pirotski zanat, baš kako se to vekovima radilo.

"To je tema koja je jako bliska mom srcu - da se radi na ruralnom razvoju, na očuvanju tradicije."

Grad Pirot je pokrenuo tkačku koloniju kako bi se sačuvao ovaj drevni zanat i pružio mogućnost tkaljama da žive od ćilimarstva, ističe gradonačelnik Vladan Vasić:

"Želimo da ovaj umetnički, stari zanat opstane. Ideja nam je, kao što sam mnogo puta govorio, da ćilim bude redovan, protokolarni poklon našeg Ministarstva spoljnih poslova, ali zašto da ne i naših ambasada."

Pirotski ćilim ima 96 zaštićenih šara. Za izradu jednog ćilima, potrebna su bar dva meseca tkanja, ali ono što se skine sa razboja, predstavlja unikatno umetničko delo.Podeli na Facebooku

Stavovi izneti u komentarima su privatno mišljenje njihovih autora, a ne redakcije portala i portal nije odgovoran za sadržaj komentara.

Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy

Najnovije vesti:

Farma

Popularne vesti u poslednjih:

IQ test

Dnevni Horoskop