sreda, 31 oktobar 2018 08:12

alt

Od Beograda udaljena oko 200 kilometaVarošica Ljubovija se nalazi u zapadnoj Srbiji, u srednjem toku reke Drine, na njenoj desnoj obali. Smestila se na nevelikoj zaravni stešnjena između Drine sa jedne strane i Valjevskih planina sa druge strane. Ljubovija je od Beograda udaljena oko 200 kilometara i do nje se može stići iz tri pravca. Najčešće se ide preko Šapca, Loznice i Malog Zvornika. Može se doći i preko Valjeva, od koga dva puta vode do Ljubovije: prvi preko Debelog brda i Rogačice, a drugi preko Osečine, Pecke i prevoja Proslop. Opština Ljubovija je brdsko-planinsko područje zapadne Srbijei, poznato pod nazivom Azbukovica, na granici sa Bosnom i Hercegovinom od koje je odvaja reka Drina u dužini od 38 kilometara. Preko Drine, sa zapadne strane, su mesta u Republici Srpskoj, Bratunac i Srebrenica, na severu je Mali Zvornik i Krupanj, istoku Osečina i Valjevo, a na jugu Bajina Bašta.

Prema popisu stanovništva iz 2002. godine opština Ljubovija je imala oko 17.000 stanovnika. Tokom proeklih nekoliko decenija zapaža se iseljavanje stanovništva sa ovog područja, koje odlazi u Mačvu, Srem, Novi Sad, Beograd, Valjevo i druge gradove. Pored Ljubovije kao gradskog naselja koje ima oko 5.000 stanovnika, na području opštine postoji još 26 seoskih naselja. O poreklu imena Ljubovija postoje dve priče. Jedna kaže da je varošica dobila ime po izvesnom begu Ljuboviću, a druga kaže da je ime dobila po reci Ljuboviđi koja protiče kroz ovo naselje.Izvor: RTS.rs


Podeli na Facebooku

Stavovi izneti u komentarima su privatno mišljenje njihovih autora, a ne redakcije portala i portal nije odgovoran za sadržaj komentara.

Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy

Najnovije vesti:

Farma

Popularne vesti u poslednjih:

IQ test

Dnevni Horoskop