četvrtak, 25 oktobar 2018 14:05

alt

Običaj nastao još u vreme TurakaStrndžanje (ili strndženje), najbizarniji seksualni običaj u Srbiji, pre izvesnog vremena izazvao je veliku prašinu u čitavoj regiji, tim više što se doznalo da se u istočnim delovima Srbije takva praksa primenjivala praktično donedavno.

Predstavlja milovanje, ljubljenje, maženje između mladića i devojaka koji nisu u vezi. Strndženje je nastalo još u vreme Turaka a kod nas se najviše upražnjavalo u Negotinskoj krajini.

Tada bi se obično stanovnici nekog vlaškog sela našla u pećini u kojoj je gorela vatra, pa bi se svi ljubili i dodirivali. Sve devojke bi isprobale sve muškarce i obrnuto, i svi bi nosili maske. Partneri su se menjali do iznemoglosti.

- Strndžanje je... kad je (devojku) odvede tamo... pa je strndža tamo, to je to. Dođu momci, daju devojkama bombone pa je odvuče malo tamo u mrak - jednostavno je objasnila Dragoslava Stanković, koja pamti šta se događalo.

Strndžanje je bilo organizovano tako što su devojke organizovale sedeljke, obično posle teških jesenjih radova, a na okupljanja bi pozivale momke koji su im se tom prilikom udvarali, a zatim ih vodili u mrak, gde su se ljubili, pipkali i milovali.

Tokom ovog bizarnog običaja mladići i devojke su se ljubili, grlili i milovali i to svako sa svakim, sve do zore.

- Cele te noći, do pred zoru, devojka se strndžala sa svim momcima, odnosno, sve devojke sa svim momcima, išlo se u krug - objasnio je antropolog, Zlatimir Pantić.


Izvor: Informer.rs


Podeli na Facebooku

Stavovi izneti u komentarima su privatno mišljenje njihovih autora, a ne redakcije portala i portal nije odgovoran za sadržaj komentara.

Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy

Najnovije vesti:

Farma

Popularne vesti u poslednjih:

IQ test

Dnevni Horoskop