ponedeljak, 16 jul 2018 08:25

alt

Moći će da se posmatra i sa Narodne opservatorije


Građani Srbije imaće priliku da u noći između petka i subote, 27. i 28. jula, posmatraju pomračenje Meseca, koje će uz stručne komentare moći da se posmatra i sa Narodne opservatorije na Kalemegdanu, saopšteno je danas iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković".

Sve faze pomračenja Meseca će biti vidljive iz oblasti Indijskog okeana, Indije, Istočne Afrike, Arabijskog poluostrva i područja Kaspijskog mora.

Iz Srbije će pojava moći da se prati od izlaska Meseca u 20:01 pa do njegovog izlaska iz polusenke 28. jula u 1:29.

Kako je očima vidljiv samo prolazak Meseca kroz Zemljinu senku, prema saopštenju Astronomskog društva, Mesec će početi da ulazi u Zemljinu senku u 20:24, 21:30 će ceo uroniti, što je istovremeno i početak potpunog pomračenja. U 22:22 je sredina pomračenja, a tamno crvene boje Mesec će biti u 23:13, kada će početi da izlazi iz senke i to će biti kraj totaliteta.

Poslednji Mesečev kontakt sa Zemljinom senkom dogodiće se u 00:19 (subota, 28. jul).

Zemljina senka je duga oko 1,5 miliona kilometara. Kada Mesec u svom kretanju oko Zemlje uđe u njenu polusenku, odnosno senku, govori se o pomračenjima Meseca polusenkom ili senkom, koja mogu biti delimična ili potpuna (totalna).

U slučaju povoljnih meteoroloških uslova (vedro nebo) građani će ovu pojavu moći da posmatraju golim okom, dvogledom.

Uz pomračenje Meseca biće moguće posmatrati i planete Veneru (na početku noći), Jupiter, Saturn i Mars. Mars je ovih dana pogodan za posmatranje jer je blizu Zemlje (u opoziciji), poručili su iz Astronomskog društva.
Izvor: TanjugPodeli na Facebooku

Stavovi izneti u komentarima su privatno mišljenje njihovih autora, a ne redakcije portala i portal nije odgovoran za sadržaj komentara.

Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy

Najnovije vesti:

Farma

Popularne vesti u poslednjih:

IQ test

Dnevni Horoskop