četvrtak, 24 maj 2018 14:39

alt

Posetioci festivala će moći da glasaju


Prvi Festival tamjanike održaće se 26. maja u klubu restorana Plato na Studentskom trgu u Beogradu od 17 do 22 časova. Izvanredna prilika da se na jednom mestu probaju ova zavodljiva vina koja su postala autentičan izraz srpskih vinara!

I dok su stručnjaci u vezi s prokupcem uglavnom saglasni da se radi o ovdašnjoj autohtonoj sorti s potencijalom za veću vinsku priču od lokalne, kod tamjanike i nije sve tako jasno, kako u pogledu porekla, tako i dometa vina. Čak se i oko imena prećutno usaglašavamo, pa je naši istaknuti vinari na etiketama ponekad krste kao tamjanika, ponekad kao tamnjanika.

Ono što je sasvim izvesno jeste da ne potiče iz Srbije, već da je lokalni klon internacionalne sorte poznate kao beli muskat sitnog zrna, odnosno muscat blanc à petits grains na francuskom, sa podugačkom listom sinonima, od kojih su najpoznatiji muskat de frontinjan i muskat kaneli. Nije sporno ni to da se tamjanika kao vino sve do nedavno vezivala gotovo isključivo za Župu, gde su njeni zasadi opstajali uprkos raznim nedaćama kroz koje je srpsko vinogradarstvo prolazilo u raznim periodima, vekovima unazad!

Na Festivalu tamjanike predstaviće se svi renomirani proizvođači vina od ove sorte iz Srbije, a događaj će upotpuniti i nekoliko etiketa crne tamjanike koja se vraća na vinsku scenu.

Posetioci festivala će biti u prilici i da glasaju za tamjanike koje im ostave najbolji utisak kako bi proverili koja je najpopularnija.
Izvor: vino.rs


Podeli na Facebooku

Stavovi izneti u komentarima su privatno mišljenje njihovih autora, a ne redakcije portala i portal nije odgovoran za sadržaj komentara.

Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy

Najnovije vesti:

Farma

Popularne vesti u poslednjih:

IQ test

Dnevni Horoskop