nedelja, 28 oktobar 2018 07:54

alt

Simbol koji ne traži geografsko objašnjenjeU VELIKOJ dvorani Kolarčeve zadužbine sinoć je prikazan dugometražni dokumentarni film "Teslin narod", reditelja Željka Mirkovića, koji nam otkriva do sada nepoznate priče o čuvenim Srbima u Americi, njihovom doprinosu razvoju čovečanstva i aktivnom učešću u stvaranju istorije ove zemlje

Film predstavlja nesvakidašnje putovanje kroz prošlost i sadašnjost jednog naroda, od iskrcavanja prvog Srbina na američko tlo pre više od 200 godina do današnjih dana.

Kroz priče istaknutih Srba, pored Nikole Tesle i Mihajla Pupina, gledaoci će imati priliku da upoznaju i trostrukog dobitnika Pulicerove nagrade Volta Bogdaniča, Gordanu Vunjak Novaković, jedinu ženu člana njujorške Akademije nauka, srpske inženjere tvorce Apolo programa, legendarne Oskarovce Karla Maldena, Stiva Tešića, Pitera Bogdanovića i mnoge druge čije je ime utkano u istoriju.

U filmu se može čuti priča o prvom Srbinu u Americi Džordžu Fišeru (Đorđu Šagiću) koga su spasili ribari po kojima je nazvan, a čije ime se nalazi u Livingstonovoj knjizi "100 znamenitih Amerikanaca", ali i zanimljivosti poput one da je čuvena Dži Aj Džo igračka napravljena po uzoru na jednog srpskog heroja - Mihajla Pejića.

-Zašto „Teslin narod“? „Teslin narod“ je simbol koji se prepoznaje kao mogućnost povezivanja radi ostvarivanja pozitivnih ciljeva. „Teslin narod“ je simbol koji ne traži geografsko objašnjenje. „Teslin narod“ se globalno prepoznaje kao brend koji obavezuje da se jedino zalaganjem i rezultatima postižu pozitivne vrednosti.Glumac Džek Dimić izrazio je veliko zadovoljstvo što je u filmu igrao lik Tesle.


Autor teksta: Blic.rs


Podeli na Facebooku

Stavovi izneti u komentarima su privatno mišljenje njihovih autora, a ne redakcije portala i portal nije odgovoran za sadržaj komentara.

Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy

Najnovije vesti:

Farma

Popularne vesti u poslednjih:

IQ test

Dnevni Horoskop