utorak, 30 oktobar 2018 08:20

alt

Primera kako mediji mogu manipulisati javnim mnjenjemSpecijalna emisija za praznik Noć veštica, „Rat svetova“, emitovana je 30. oktobra 1938. godine na CBS-u. Reč je o najpoznazijoj radio drami u istoriji, koja je do danas ostala jedan od vodećih primera kako mediji mogu manipulisati javnim mnjenjem.

Dramu je režirao tada dvadesettrogodišnji Orson Vels. On je adaptirao istoimeni roman koji je Herbert Džordž Vels napisao krajem 19. veka. Radnja romana smeštena je u Engleskoj (okolina Londona), a napisan je u prvom licu, s gledišta pripovedača koji je bio učesnik događaja. Orson Vels je zbivanje smestio u trenutak kada je drama emitovana, a radnju je „prebacio“u Grovers Mil kod Nju Džerzija. Dramatizacija je urađena tako da deluje kao direktan prenos događaja, a Vels je ubacio i specijalne efekte kako bi delovalo što uverljivije. Glumci su uvežbavali dramatičnost glume slušajući snimak uzbuđenog reportera koji prenosio nesreću cepelina „Hindenburg“ prethodne godine."H. Dž. Vels bio je više od običnog pisca naučne fantastike. Njega ne zanimaju samo tehnička otkrića i primena tih otkrića, već pre svega njihovo dejstvo na ljudski život. Da čovečanstvo zaista živi zatvoreno u krugu ovih praiskonskih strahova pokazalo se i tridesetog oktobra 1938. godine kada je čuveni glumac Orson Vels stao sa grupom glumaca tačno u dvadeset časova pred mikrofone njujorškog studija Radio kompanije Kolumbija. Imali su u rukama slobodno prilagođenu verziju romana Rat svetova. Uz pomoć ovog rukopisa i svog glumačkog dara izazvali su najveću paniku u istoriji novije Amerike. Hiljade ljudi širom zemlje poverovali su da je nastupila invazija Marsovaca, „da strahotna čudovišta naoružana smrtosnim zracima uništavaju sav otpor koji im Zemljani pružaju, da od proposti nema spasa – smak sveta je pred vratima”. Sledećeg jutra novine su pisale o „snažnom talasu straha koji je zapljusnuo naciju”. Očevidno dejstvo radio-emisije izazvalo je užas i paniku u toj meri da je jedan od članova vlade čitav ovaj događaj nazvao „vrednim žaljenja”.


Podeli na Facebooku

Stavovi izneti u komentarima su privatno mišljenje njihovih autora, a ne redakcije portala i portal nije odgovoran za sadržaj komentara.

Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy

Najnovije vesti:

Farma

Popularne vesti u poslednjih:

IQ test

Dnevni Horoskop