četvrtak, 01 novembar 2018 07:56

alt

Najviša srpska naučna i prosvetna ustanova


Najviša srpska naučna i prosvetna ustanova je Srpska akademija nauka i umetnosti SANU, sa sedištem u Knez Mihailovoj u Beogradu.
Akademija je osnovana skupštinskim zakonom 1. novembra 1886. godine, u vreme vladavine kralja Milana Obrenovića. Kralj Milan ju je obznanio u Nišu, pod nazivom „Osnovni zakon Kraljevsko-srpske akademije“. Po tom zakonu prve akademike bira kralj, a prvoizabrani akademici dalje sami biraju svoje saradnike. U to vreme postojale su 4 stručne akademije, i svaka akademija je imala po 4 redovna člana.

Prve akademike, njih 16 imenovao je kralj Milan 5. aprila 1887. godine. Prvi predsednik Srpske kraljevske akademije, koga je imenovao kralj Milan bio je naš najpoznatiji botaničar Josip Pančić.

Pod imenom Srpska kraljevska akademija, radi sve do 30. juna 1947. godine, kada je promenila ime u Srpska akademija nauka. Kako je promenjeno državno uređenje, tako je i akademija dobila novo ime Srpska akademija nauka.

САНУ - Svečana Akademija posvećena Milošu CrnjanskomPodeli na Facebooku

Stavovi izneti u komentarima su privatno mišljenje njihovih autora, a ne redakcije portala i portal nije odgovoran za sadržaj komentara.

Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy

Najnovije vesti:

Farma

Popularne vesti u poslednjih:

IQ test

Dnevni Horoskop